Skodelico bazilikinega čaja, prosim …


Sabina Topolovec


26 julij 2016

shutterstock_211234738Bazilika v paradižnikovi solati, še bolje v slastnem pestu, bazilika v paradižnikovi omaki, na pečenih bučkah … toda bazilika v čaju? Da, tudi tako. Če ne poskusite, si težko predstavljate, kako slastnega okusa je, posebej ko si čaj pripravite iz katere manj pogostih vrst bazilike pri nas. Pri nas letos na vrtu poleg bolj klasične širokolistne, iz katere je pesto morda res najbolj slasten in grmičaste, katerih aroma vas zna uročiti, rastejo tudi limonina, cimetova in tajska bazilika. Preprosto preveč jih je, da si iz njih ne bi privoščili tudi česa tako slastnega, kot je čaj. Posebej, ker se zavedamo božanskosti te začimbnice v čisto pravem pomenu besede. In ker je bazilika tako zelo zdrava, da si je želimo zaužiti čim več.

Baziliko sem najbolj vzljubila pred leti, ko sem iz nje pričela pripravljati domač pesto. Pesta nikoli ne more biti preveč, saj ne tekne le na testeninah, mažemo ga na kruh za zajtrk, malico, večerjo, z njim oblagamo pečene bučke, ga mažemo na rezine paradižnika, dodajamo solati iz stročjega fižola … Grmiček bazilike res ne more biti dovolj in zakaj si potem ne bi postregli s široko paleto bazilik? Baziliko lahko povsem preprosto vzgojite sami, najbolj zdravo rastlino pa boste dobili, če boste uporabili ekološko pridelana semena. V Sloveniji imamo kooperativo Amarant, kjer semena lahko naročite tudi preko spleta.

Morda pa nas bazilika ne začara le zavoljo svoje čudovite arome.  V Ščepcu rešitve – Zamolčane zdravilne moči začimb, lahko preberete, zakaj je ta skromna začimbnica prežeta z božanskim bistvom in razmislite, zakaj vsa velika svetišča nosijo ime bazilika in ne cerkev? Pišemo pa tudi o nadvse dragocenih vplivih bazilike na naše zdravje, med drugim tudi o njenem izjemnem vplivu na redčenje krvi, kjer čaj iz bazilike znanstveniki enačijo z delovanjem Aspirina …

V čaju boste zagotovo najbolj uživali, če ga boste pripravili podobno kot zeleni čaj, torej ne s povsem vrelo vodo. Če boste uporabili katero od bolj eksotičnih vrst bazilike, kot so že omenjene zgoraj, boste še toliko bolj navdušeni nad prijetno limonasto aromo, ki se v vročih poletnih dneh še toliko bolj prileže. Tudi (ali še posebej), če boste čaj zaužili še topel.  In ker je čaj resnično izjemno prijetnega okusa, ne boste potrebovali niti zrnca sladkorja.

Če imate le en grmiček in ga nadvse čuvate za vaš pesto, si čaj lahko pripravite tudi iz njenih vršičkov. Bazilika gre rada hitro v cvet, s ščipanjem vršičkov pa rastlini obenem omogočimo, da se bujneje razraste.

Dobra novica je tudi ta, da je bazilika povsem varna, tudi če jo uživamo v večjih količinah. Glede na vse njene dobrodejne lastnosti pa velja že sedaj razmisliti, če si je ne bi drugo leto na vrtu omislili ne le kot začimbnico, temveč kot dragoceno dopolnilno zelenjavo.