Pometimo z miti o spanju …


Sabina Topolovec


02 junij 2016

Zenska spiV modernem tempu življenja pogosto pozabljamo, kako zelo je pomemben spanec. Verjetno se vsi zavedamo, da slab spanec neugodno vpliva na našo osredotočenost in razpoloženje, manj pa razmišljamo o tem, da telo občuti tudi druge, manj opazne učinke, ki na dolgi rok ne prinašajo nič dobrega. Zgolj ena noč pomanjkljivega spanca je dovolj, da se dvigne raven stresnega hormona kortizola, ki v telesu povzroči vnetni proces in zmanjša naše obrambne moči. Pomanjkanje spanca obenem neugodno vpliva na našo presnovo, vzbuja nenehno slo po nezdravih prigrizkih in negativno vpliva na ustvarjalnost. Ni čudno, da je Alfred Vogel spanec imel kar za zdravilo, brez katerega nihče ne more.

Oglejmo si nekaj mitov v povezavi s spanjem, s katerimi se radi tolažimo, ko naš spanec ni optimalen.

1.       Šest ur spanja je več kot dovolj

Seveda lahko poznate koga, ki je nadvse uspešen, čeprav že več desetletij zapored ne spi več kot štiri ure na noč. A roko na srce, takšni ljudje so izjemno redki. Res je tudi, da je čas, potreben, da se naspimo, od osebe do osebe lahko različen, pa vendar odrasla oseba v povprečju potrebuje sedem do devet ur spanca. Seveda se skozi dan lahko prebijemo tudi z znatno manj spanca, a če smo iskreni, najbolj učinkoviti vsekakor nismo, na dolgi rok pa telesu nedvomno škodujemo.

2.       Vsak spanec je enako dober

To nikakor ne drži. Ni pomembna le količina spanca, temveč tudi kakovost le-tega. Poznamo štiri cikle  spanja, plus dodatno REM spanje (REM izhaja iz Rapid Eyes Movement – hitro premikanje očes). Vsak cikel traja približno devetdeset minut. V četrtem ciklu (globok spanec) si telo odpočije od naporov, ki jih je bilo deležno preko dne. V fazi REM, med katero sanjamo, se osvežijo možgani, zato ta pomembno prispeva k dobremu razpoloženju, spominu in učenju. Če ne dobimo dovolj globokega ali REM spanca, se počutimo utrujene, čeprav smo morda spali osem ur.

3.       Spanec bom nadoknadil konec tedna

Čeprav se nam poležavanje morda tisti hip zdi dobrodejno, pa mnogo raziskav kaže, da to preprosto ne more izbrisati negativnih učinkov, ki jih je že povzročilo pomanjkanje spanca. V eni takšnih je skupina zdravih prostovoljcev šest zaporednih noči spala manj časa, nato pa so naslednje tri noči spali do deset ur na noč. Ta dodaten spanec je sicer popravil nekatere negativne učinke takšnega početja, predvsem uravnal izločanje kortizola in pomiril občutke utrujenosti, medtem kot miselnih zmogljivosti ni vrnil na prvotno raven, torej na obdobje, preden so bili udeleženci izpostavljeni manj spanju. Poležavanje ob koncu tedna poleg tega zmoti cikel budnosti/spanja v prihajajočem tednu. Zato je vedno najbolj slediti nekemu ustaljenemu, stalnemu ritmu.

4.       Čisto normalno je, če popoldne zadremam / rabim glasen alarm, da me zbudi / se ponoči pogosto zbujam.

Vse to so znaki, da bodisi ne spite dovolj bodisi vaš spanec ni dovolj kakovosten.

5.       S starostjo potrebujemo manj spanca

S staranjem spremembe v hormonih, ki vplivajo na spanec, lahko vplivajo na cikel budnosti/spanja, vendar pa se skupna količina spanca ne spremeni bistveno. Starejši ljudje morda gredo spat ob zgodnejši uri, ali pa zadremajo podnevi, da dobijo dovolj spanca.

Kako naj torej dobim dovolj spanca?

Kot že napisano, je vsakdo drugačen in edini način, da ugotovite, kako poskrbeti za svoj najbolj optimalen spanec, je, da ugotovite, kaj najbolje deluje pri vas. Na žalost ni recepta, ki bi deloval pri vsakomur, vsekakor pa velja upoštevati preproste ukrepe, ki bodo zagotovo izboljšali kakovost vašega spanca.

-          Vpeljite spalno rutino

Morda je slišati preprosto, a če se navadite, da greste spat in vstajate ob isti uri, boste na dolgi rok najbolje vplivali na kakovost spanca.

-          Pomagajte si z zelišči

Izvlečki iz baldrijana, kot jih najdemo tudi v zdravilu Dormeasan, podaljšujejo čas spanja v fazi REM. Če torej čutite, da vaš spanec ni kakovosten, bo to registrirano zdravilo, ki ga lahko kupite v vsaki lekarni, dragocena pomoč.

Če pa je težava v prekomernem stresu, občutkih nemira …, ki jih pred spanjem težko izklopite, pa lahko poskusite s kapljicami iz svežega ovsa Avenaforce.

-          Izklopite luči

Če želimo preklopiti na »spalni modus«, potrebujemo temo. Zvečer je zato zelo koristno uro pred spanjem zmanjšati intenzivnost svetlobe in se izogibati močnim virom svetlobe, kot so TV sprejemniki, prenosni računalniki in podobno.

-          »Polna vreča vas drži pokonci«

Na spanec pomembno vpliva tudi čas in vsebina večernega obroka. Seveda v posteljo ni pametno iti z oglašajočim se želodcem, če pa je organizem po drugi strani obremenjen s prebavljanjem hrane, ki smo jo zaužili prepozno, se ne bo mogel v celoti prepustiti kakovostnemu spancu. Zato boste zanj storili največ, če večerjo naužijete dovolj zgodaj, vsekakor vsaj dve uri, preden odidete spat. Pri tem se izogibajte tudi težki, mastni hrani, ki jo telo težje prebavi.

Oglejte si tudi: