Sabina Topolovec


11 julij 2013

V teh vročih dneh so odeje pogosto odveč, nekateri ljudje pa spijo povsem brez oblačil. Spanje v Evinem kostumu prinaša mnogo pomembnih prednostih, med drugim tudi boljši spanec in lepši videz. Poglejmo, zakaj.

Poskrbimo za primerno hladno okolje 

Marsikdo se pred spanjem preveč ovije v oblačila in odeje in čeprav se tisti hip počuti dobro, pa to kakovost spanca močno poslabša. Najprimernejša temperatura za spalni prostor je med 15 in 18 stopinjami celzija. Ko spimo, se telesna temperatura zniža in presnova se upočasni. Če želimo, da se bo telo med spancem bolje regeneriralo, pomagajmo naravnim mehanizmom in ga ne zavijajmo preveč. Zato se je oblačilom najbolje povsem odpovedati in se pokriti le s primerno odejo (poleti le z rjuho, pozimi pa s primerno toplo odejo iz naravnih materialov). 

S kakovostnim spancem do lepšega videza

Regeneracija in sprostitev igrata zelo pomembno vlogo pri ohranjanju lepega, zdravega in mladostnega videza. Pravilna temperatura prostora omogoči, da se oba mehanizma izvajata še bolj temeljito. Brez toplotnih mostov, ki jih povzročajo pižame in druga oblačila, je tudi proizvodnja melatonina boljša. Hormon je poleg smeha in veliko ljubezni pravi izvir mladosti.

Hujšanje med spanjem?

Če se med spanjem pogosto premetavate, ker vam je prevroče, vas ovirajo oblačila in podobno, pripomorete k temu, da se v telesu ustvarja več stresnega hormona, ta pa povzroča neželeno maščobo na trebuhu. Miren spanec, ki ga ne ovirata previsoka temperatura in obleka, pripomore, da se raven stresnega hormona kortizola zniža. To gotovo ni edini način do izgube teže, vsekakor pa je vredno poskusiti, če bo tem pazite tudi na zdravo prehrano od pravem času. 

Manj težav v intimnem predelu 

Tudi če ne nosite perila in pižame iz umetnih materialov, bo telo veselo svežega zraka in svobode vsaj med spanjem. Ob tem seveda poskrbite, da bosta tudi odeja in rjuha iz naravnih materialov.

Manj perila za več čutnosti 

Jennifer Landa, avtorica knjige „The Sex Drive Solution for Women“ pravi, da se ob stiku gole kože s hladno odejo počutimo bolj zapeljivi, ob tem pa tudi bolj samozavestni.